Att lära sig spinna på spinnrock

För bara ett par generationer sedan hade varje gård en spinnrock och kvinnorna spann. Männen tillverkade med stor noggrannhet och omsorg dessa arbetsredskap. Idag säljs de på loppisar för några tior. 40 kr närmare bestämt för just den här pärlan som hade alla delar i behåll. 

Men hur lär man sig något som ingen man känner vet hur man gör? Kan man lära sig att spinna helt på egen hand?

Trassligt garn på en spinnrock

Hur svårt kan det vara?​

Hallstenstorpets nyinköpta angoragetter skulle inte klippas förrän till hösten och Hulda ville vara redo att kunna spinna deras underbara päls så hon satte igång att träna. Först köpte hon in en fäll lammull av finullsfår. Det skulle visa sig vara ett misstag.

Att inte ge upp

Men att ge upp var inget alternativ. Av snälla grannar fick vi ull att träna på och Hulda bestämde sig för att om hon inte hade lärt sig att spinna innan den var slut så skulle hon lämna tillbaka spinnrocken till loppisen.

Ullrullar och kardor

Förberdelserna är den största delen av garntillverkning

Att göra förarbetet bra, att tvätta, rensa, sortera, kamma, och karda ullen är avgörande för att lyckas med att spinna ett fint garn. Det finns mängder med tips och trix och olika tekniker att utforska för att få just det resultat man vill uppnå. 

Och med mer ull i ladorna så fanns det alla möjligheter att träna och utvecklas för Hulda. Magnus hjälpte till med att göra kardor och hackel enligt instruktion från frugan, kanske även det var precis som förr?

Det gick bättre och bättre

– När jag provade att spinna med den nya ullen jag fått insåg jag att lammull från finullsfår inte är något man ska starta med, säger Hulda, och nu gick det betydligt bättre. Jag började få in känslan och framförallt, jag lyckades få foten att fortsätta att trampa samtidigt som jag koncentrerade mig på händerna!

Spinner ull från ullkam på antik spinnrock
Flerfärgat garn på spinnrock

Att nå resultat och fortsätta utveckals

– Det har varit frustrerande och svårt att lära sig att spinna men så otroligt tillfredställande när jag lyckats, säger Hulda. Att hitta något mitt i livet som man brinner för och att få göra det hela dagarna är fantastiskt, en dröm som går i uppfyllelse, det är så mycket jag vill lära mig. Och nu kan jag spinna lammull från finullsfår också så spinnrocken får stanna!

Vill du lära dig att spinna? ​

Hallstenstorpet håller prova-på, workshops och kurser på mysiga Nelsonsgatan 1 i Borås